Assalamualaikum ^_^ ,
besaq punya gambaq macaron nie . haha |
anda tahu apakah ini ? haha .
kepada sesiape yg tak tahu , nie lah nme nye MACARON
nmpak yummy kan ??
berwarna warni lgi haa , memg lah terliur ,
sbb tue lah post title for entry kali nie 'terliur', wahahaha ,
nie dah kali ketiga aku bca entry pasai MACARON .
the first one kat entry sys Nisa Kay , second plak kat entry Cik Putih ,
nyum-2 ! memg memikat hati laa kan . hahaha .
dah mcm mini dorayaki rite?
shedapp nyee ummphhhh !
kan dah tak tahan tgk MACARON nie .
bile bole dpt ek ??
urmmm ....
berzaman , berkurun , berabad , berbagai-2 laa , hahaha
tahu apa rasa MACARON NIE ??
sgt-2 lah manis , so pada sasape yg tringin MACARON nie ,
tpi ade diabetes , bole cuba buat sndri and korng bole laa adjust-2 skit tahap kemanisan pada MACARON nie kan ?? hehe .
ewah ! dah mcm chef pulak . haha (perasan)
kat sini aku ade sediakan resepi2 MACARON ..
Mari cuba !
------------------------------------
Sebelum kita nak mulakan untuk membuat pastikan semua bahan dalam keadaan kering.
Serbuk almond tu pastikan dalam keadaan kering.
Kalau ia macam lembab aje kita keringkan sekejap dalam oven,
tapi jangan sampai terhangus pulak.
Ok kalau takut terhangus jemur sekejap kat bawah matahari biar ia kering.
Bahan-Bahan (MACAROON)
- 80g putih telur - suhu bilik anggaran 2 biji jika gred A
- 65g gula castor
- 80g serbuk almond
- 140g gula icing
- Pewarna(Serbuk)
Sebelum kita mula.
kita sediakan dulang pembakar terlebih dahulu.
Alas dulang pembakar dgn kertas minyak.
Ambil duit syiling 20 sen dan lukis atas kertas minyak
jarakkan setiap satu sebanyak 3 cm.
Terbalikkan kertas dan letak atas tray atau dulang pembakar.
Ketepikan.
Yang paling mudah kalau kita guna baking paper lebih mudah untuk tanggalkan macaroon tu.
Kalau guna kertas minyak, bila macaroon dah masak nanti lepas keluar oven terus pancit dgn air belakang kertas minyak.
Biar sekejap nanti macaroon tu mudah tanggal.
Hati2 ye! jangan sampai tercedera pula... sebab panas tu..
Langkah 1
- Satukan serbuk almond dan gula icing.
- Kemudian ayak.
- Ketepikan
Langkah 2
- Dalam bekas lain kita pukul putih telur hingga kembang seperti gambar dgn menggunakan mixer dan berkelajuan max.
- Kemudian masukkan gula castor sedikit demi sedikit
- sambil terus memutar sehingga adunan kental dan bertanduk seperti gambar 1 (anggaran dlm 10 minit).
- Adunan menjadi ringan dan gebu dan sedikit berkilat.
- Kalau kita terbalikkan mangkuk tu adunan putih telur tu tak jatuh. (bahagian ni kena pastikan adunan tu betul2 kental).
- Tapi jangan terlebih pukul ye! dia dah bertanduk aje dah ok!
- Masukkan 1/4 daripada serbuk almond yg dah bercampur gula icing tadi ke dalam putih telur. Sebatikan hingga rata dgn cara kaup balik menggunakan spatula aje.
- Setelah rata masukkan semua baki serbuk almond sedikit sedikit.
- Gaulkan dgn kaedah yg sama sehingga adunan bergaul sempurna.
- Kemudian boleh lah kita letak pewarna.
- Untuk adunan ni boleh bahagi kepada 2 bahagian sahaja kerana adunannyer sedikit.
Langkah 3
Langkah 4
- Kemudian picitkan atas bulatan yg telah kita buat atas kertas minyak tadi.
- Siapkan sampai habis.
- Ambik toothpick , pecahkan mana-mana gelembung udara yg terbentuk di permukaan macarons ini untuk mengelakkan permukaan macarons jd berlubang bila dibakar
- Rehatkan macrons lebih kurang 30 - 45 mint.
- Pastikan macaron benar2 kering iaitu bila kita sentuh permukaan macarons ia tak melekat dekat tangan.
- Panaskan oven 150C - ita cuma gunakan 140C mengikut kepanasan oven.
- Oven jangan panas sangat kerana nanti macarons pecah atau retak.
- Letakkan tray di bahagian tengah dlm oven.
- Bakar selama 15 - 20 minit.
- Setelah masak, letakkan macrons bersama kertas minyak atas rack dan biarkan ia sejuk.
- Bila dah sejuk boleh lah kita letak ganache apa2 yg kita suka.
- Aku suka letak Nutella sedap!
saya dapat resepi ni totally dari : Belog Masam Manis
All photo here are credit to : Belog Masam Manis
di copy paste from cik putih blog , hehe .
jgn mara !
jgn mara !
0 comments:
Post a Comment